Energetske izkaznice

Vse o energetski izkaznici na enem mestu

ikona_1Iskalnik energetskih izkaznic

Energetske izkaznice se izdelujejo od leta 2013 in so zbrane v registru energetskih izkaznic. Tukaj lahko preverite, ali je za vašo stavbo že bila izdelana energetska izkaznica, informirajte se o trenutnem stanju stavbe, ki jo kupujete, in preberite, kakšni posegi so potrebni, da izboljšate energetsko učinkovitost stavbe. Iskalnik po registru energetskih izkaznic stavb.

ikona_2Kaj je energetska izkaznica

Energetska izkaznica je javna listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti. Bistven del energetske izkaznice ni zgolj podatek o rabi energije, temveč tudi predlagani ukrepi za povečanje energijske učinkovitosti, ki so del energetske izkaznice.

Kakšen je njen namen?

ikona_3Kdaj je obvezna?

Lastniki nepremičnin lahko vidijo energetsko učinkovitost svoje stavbe in se seznanijo z ukrepi kako izboljšati izkoristek dovedene energije in s tem posledično znižati stroške.

Kupci oz. najemojemalci dobijo neodvisno strokovno oceno o energetski učinkovitosti stavbe in s tem lažjo odločitev pri nakupu ali najemu. Država lahko ustvari podroben pregled nad energetsko učinkovitostjo stavb v Sloveniji, ki bo omogočil ukrepe za boljši izkoristek energije v prihodnosti.

ikona_4Vse novogradnje in obstoječe stavbe morajo po določilih Energetskega zakona pridobiti energetsko izkaznico samo v primeru prodaje ali oddaje stavbe v najem za več kot eno leto. Kdaj je potrebna katera izkaznica poglejte na postopku izdaje energetske izkaznice in preberite si opis zakonodaje.

Vabimo vas, da si preberete nasvete pri novogradnji in prenovi stavb ter se udeležite naših izobraževanj.

 

Dodatne prednosti energetske izkaznice

Zaščita kupca in najemnika

ikona_5Strokovni nasvet o učinkovitosti

Ob nakupu pralnega stroja, hladilnika, itd. v vsakem trenutku vemo kolikšna je poraba energije. Ravno tako je poraba goriva pri avtomobilu že dolgo časa obvezen podatek ob prodaji.

Nepremičnine do sedaj niso imele ustrezne in poenotene osnove za primerjavo energetske učinkovitosti in to je eden glavnih motivov za uvedbo energetske izkaznice.

Od sedaj naprej bo lahko vsakdo že pred nakupom ali najemom ocenil do kakšne mere je stavba varčna.

ikona_6Vsi si želimo imeti varčno hišo ali stanovanje, saj to pomeni manjše stroške vzdrževanja in bivanja. Pri izboljševanju energijske učinkovitosti pa se velikokrat znajdemo pred dilemo, kje sploh začeti.

Ob izdelavi energetske izkaznice vašo hišo pregleda neodvisen strokovnjak, ki vam je v sklopu izdelave izkaznice dolžan priporočiti tudi najučinkovitejše ukrepe za izboljšanje energetske učinkovitosti.

Tako boste lahko na licu mesta dobili strokoven in neodvisen nasvet.